Elk jaar, op 14 februari, komt het weer terug: Valentijnsdag. Is dit een hype waar je absoluut niets van moet hebben of vind je dit dé gelegenheid om iemand te verrassen.
De geschiedenis van Valentijnsdag ?
Er is veel onduidelijkheid over de herkomst van het feest. Een ervan is dat Valentijnsdag zijn oorsprong vindt in de 3e eeuw na Christus. Toen leefde er een priester Sint Valentijn in Rome. In die tijd bestond er een wet die soldaten verbood om te trouwen, aangezien ze dachten dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn was van mening dat liefde alles overwon en zou in het geheim soldaten hebben gehuwd. Keizer Claudius II ontdekte dit en liet de geestelijke op 14 februari 269 executeren. Zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde.
Vroeger werden op Valentijnsdag vooral kaarten naar geliefden gestuurd, maar tegenwoordig draait het ook om cadeaus. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat ligt in het British Museum en is gemaakt rond het jaar 1400. Engeland was altijd het land waar het meest aan Valentijnsdag werd gedaan, maar tegenwoordig doen heel veel landen mee. In Nederland werd het halverwege de jaren negentig populair. Aanvankelijk stuurde men de kaart zonder de naam te vermelden, maar steeds vaker maakt de afzender zich bekend.
Welke kaart kies je als Valentijnskaart?
Deze kan grappig zijn, maar je kunt ook kiezen voor een wat serieuzere kaart. Voor beide is wat te zeggen. Doe wat je hart je ingeeft.
De tekst
Je kunt een uitgebreide, anonieme liefdesverklaring naar iemand sturen in de hoop dat deze persoon snapt wie erachter zit en in het meest gunstigste geval uiteindelijk deze liefde beantwoordt. Een aantal aanwijzingen erin wie de afzender is, zou de kans op herkenning vergroten.
Als je je bestaande geliefde duidelijk wil maken dat je heel veel van hem of haar houdt, dan kun op de kaart schrijven wat je altijd graag had willen zeggen. Eventueel in dichtvorm, dat maakt het extra romantisch – zelf verzonnen of een mooi bestaand liefdesgedicht. De ontvanger zal zich in ieder geval zeer vereerd voelen.
Opsturen of door de bus?
Woont de geadresseerde dichtbij, dan zou je het in de brievenbus kunnen stoppen. Je weet dan zeker dat het op 14 februari aankomt. Word je door de afstand gedwongen het per post te versturen, dan ben je niet zeker of het op tijd aankomt. Maar een dagje later….ach, de boodschap komt sowieso over.
Tot slot
In dit digitale tijdperk heeft een fysiek kaartje sturen veel meer impact dan een whatsappje of sms’je. De kaart is speciaal uitgekozen, met de handgeschreven en de ontvanger kan het ergens neerzetten of inlijsten. De kans van slagen dat de ontvanger de liefde beantwoordt is vele malen groter en dat is niet onbelangrijk :)!
Klik voor kaartsuggesties op deze link.